Domotica, of op zijn nederlands, woning-automatisering. Vroeger een zeer luxueus stukje elektronica alleen weggelegd voor een klein segment afnemers, tegenwoordig wordt deze steeds toegankelijker, goedkoper, makkelijker en ook leuker! Maar wat houd domotica precies in? Het houd in dat er tal van technieken kan worden toegepast om je huis te automatiseren, om dingen vanzelf te laten gaan.

image

Een voorbeeld wat velen wel bekend voorkomt: De buitenlamp! Eentje die pas aangaat als het donker wordt.

Dat gaat al makkelijk automatisch. Maar om de buren niet te klieren en stroom te besparen, mag de lamp niet branden in de nachtelijke uren. Dus wordt er een klokje tussen gezet die zorgt dat de lamp tussen 23:00 en 6:00 niet aan gaat.

Maar ja, die lamp hangt er ook voor de veiligheid, en willen we dat deze toct even aanspringt als er iemand loopt die daar of a: niet hoort of b: je liever niet hebt dat manlief struikelt als ie laat van werk thuiskomt omdat het zo donker is! Dus wordt er een bewegingssensor gemonteerd die ook zorgt dat het lampje na 5 minuten weer uitvalt.

En zo hebben we fluks een stukje automatisering ingevoerd, hoef je niks aan te doen en hoef je niet naar om te kijken.

Met dit voorbeeld hebben we ineens een stukje volledig geautomatiseerd. Er gaat van alles vanzelf zonder er wat aan te hoeven doen of naar om te kijken! Ideaal toch?

Nog een bekend voorbeeld is de programmeerbare thermostaat. De zeer bekende draaiknop is vervangen voor een klein computertje die precies doet wat je het vraagt.

Middels een aantal instelling in de kalender, verteld dit kastje aan de CV ketel wanneer ie weer wat warm water moet maken om te zorgen dat de huiskamer precies zo warm wordt zoals deze is uitgelegd

En daarnaast is de thermostaat geprogrammeerd dat deze op bepaalde dagen en bepaalde tijden toch iets anders moet doen. Koeler in de avonden en doordeweeks overdag als iedereen werkt en naar school is en in het weekend juist wel lekker de hele dag door de kamer behagelijk houd!

Wederom, een knus stukje automatisering, valt weinig naar om te kijken 😉

image

Zo hebben we alweer een paar hele bekende voorbeelden genoemd van een aantal zogenoemde SAPs (engels voor Stand-alone Automated Processes) op zichzelf staande geautomatiseerde processen en je komt er een heel eind mee. Maar het kan beter!

In geval van de programmeerbare thermostaat, ben je bijvoorbeeld vrij beperkt als het huis iets groter is. Alleen de woonkamer wordt gemeten en de rest van de woning moet maar meeluisteren. Nu hebben de radiatoren in de slaapkamers weliswaar een thermostaatkraan met een standje * tot 5 die zorgen dat het tussen uit, en dat afhankelijk van het model, tussen de 6 en 22°c de kamer op temperatuur houden. Maar ja, je moet het wel met de hand bedienen dus je loopt altijd eerst een koude kamer in als je deze wilt gebruiken. Maar als de woonkamer op temperatuur is, dan gaat de ketel uit en wordt het er niet warmer op. Dus laten we deze vaak maar gewoon open staan.

Staan deze eenmaal allemaal open, dan is dat meestal wel behoorlijk wat verspilling van gas en warmte. En dat is nu een voorbeeld waar domotica mee kan helpen!

image

 Zo kan er per kamer in een huis de temperatuur worden ingesteld en geprogrammeerd, verlichting worden geregeld, gordijnen sturen, zonwering instellen om maar een paar voorbeelden te noemen.

Dit kunnen allemaal ook weer onafhankelijke installaties zijn, bijvoorbeeld de verlichting waar je bij bijvoorbeeld de Action een leuke LEDbol heb gekocht die (hoewel beperkt in mogelijkheden) perfect werkt op de smartphone, iets uitgebreider wordt het met een Philips Hue systeem.

Elektrische zonwering, gordijnen of luxaflex zijn ook prachtig te bedienen met systemen van bijvoorbeeld Somfy en Honeywell biedt een systeem aan om per ruimte de radiator knop te bedienen vanuit een app of een centrale bediening in de woonkamer.


Maar wanneer het echt leuk wordt? Als je alles wat hierboven net is opgenoemd, kan worden samengevoegd in 1 systeem, en alles in 1 oogopslag te bekijken, te sturen en te programmeren is met 1 app op een telefoon, laptop, tablet, touchscreen op de wand en tegenwoordig met Google, Amazon en Apple zelfs met de stem! Het blijft dan ook niet meer bij alleen de lampen, CV en gordijnen. De beveiligingscamera's zijn ineens ook in te zien zonder een apart programma te moeten openen, de inbraakcentrale kan worden gekoppeld en zorgen dat alle lampen aangaan als het alarm afgaat!

Brand- en rookmelders die afgaan worden direct doorgestuurd naar je smartphone zodat je direct actie kan ondernemen, das een behoorlijk stukje veiligheid en zekerheid die je met je meedraagt op dat moment.

De deurbel, ook een mooi voorbeeld, NEST is een bekend fenomeen geworden. Druk op de knop, een camera maakt meteen een foto of film van de aanbeller en via internet wordt deze doorgezet naar je smartphone en kun je praten met de persoon voor de deur.

Dit systeem kan soms ook meteen worden geïntegreerd in het hele systeem. Zou een aanbeller kwaad in de zin hebben, kun je bijvoorbeeld direct het alarm activeren!

image

En de lijst van mogelijkheden wordt langer en langer naarmate we doorgaan. Nu hebben we bijvoorbeeld een aantal zeer praktische zaken aangetipt, maar de luxe is er ook nog. Integratie van audio systemen bijvoorbeeld, Sonos is wel bekend met hun koppelbare speakersysteem. Muziek door heel huis vanaf een centraal punt, koppel dat aan 'ons' systeem en je hebt weer een app minder om naar om te kijken, plus is het weer te koppelen aan het inbraakalarm voor meer herrie om de ratten het huis uit te jagen.

En zo maar door. Tot in de extremen aan toe. Een systeem kan bijhouden wanneer je ongeveer thuis bent en zorgt dat je woning pas wordt opgewarmd als je onderweg gaat naar huis. Zodra je binnenstapt, staat er een warm bakje koffie klaar, licht op een rustige ontspannen dimstand, de tv aan op een favoriete zender of service en als het echt gek moet, wordt je bad gevuld wanneer je de auto hebt geparkeerd.

Je kunt je afvragen wat er wel en niet mogelijk is met domotica, maar je kan wel alvast bedenken: Zit er een stekker aan, dan zijn er mogelijkheden. De vraag is dan meer hoe ver je wilt gaan.

Maar domotica is wel een antwoord op de vraag hoe je maximaal kunt besparen op energie, de veiligheid van de woning en de bewoners kunt vergroten zonder te verdrinken in een overdaad aan verschillende systemen en al mogelijk zonder een klein fortuin uit te hoeven geven. Als je meer wilt weten naar de mogelijkheden van domotica in de woning of kantoor, neem contact op met Elektro Zaanstad via ons contactformulier.